Trygonometria zadania
Jan: Witam potrzebuje pomocy z trzema zadaniami z trygonometrii których nie umiem zrobić a
koniecznie muszę je mieć na jutro. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję

Zad1. Oblicz tgα jeśli: sinα − cosα =
√22 i x∊(
π4;
π2)
7 cze 16:04
Jan: Tworząc układ równań z jedynką trygo wychodzi mi
sin = 14cosα
Co z tym dalej robić?
7 cze 16:19
'Leszek: Podnies obie strony do kwadratu i otrzymasz : sin 2α = 1/2 ⇒ 2α = π/6 + 2kπ ⇒
⇒α = π/12 + π k , lub 2α = 5π/6 + 2kπ , czyli α = 5π/12 , oblicz tg α = .......
7 cze 16:22
Adamm: podnosząc do kwadratu mamy
cosx≠0 ponieważ x∊(π/4; π/2)
| | 1 | |
zauważmy że |
| =tg2x+1 |
| | cos2x | |
0=tg
2x−4tgx+1
Δ=12
no ale że x∊(π/4; π/2) to tgx>tg(π/4)=1 więc
tgx=2+
√3
7 cze 16:25
Jan: Gdy liczyłem w ten sposób wyszły mi faktycznie te x'y x1 = π/12 + kπ x2 = 5/12π + kπ. Tylko
jak ja mam to uwzględnić w przedziale α∊(π/4; π/2) ? W sensie że jedno rozwiązanie aby
zostanie? Co potem z tym zrobić?
7 cze 16:27
Jan: Adamm skąd tgα = 1/(4cos
2 x) ?
7 cze 16:34
Adamm: podziel przez cos2x
7 cze 16:40
Jan: A dalszy fragment? Skąd 1/(cos
2x) = tg
2x+1 ?
7 cze 16:46
Jan: hmmm?
7 cze 17:09
Adamm: | | sin2x | | sin2x+cos2x | | 1 | |
tg2x+1= |
| +1= |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
7 cze 17:11
Jan: Wielkie dzięki

Mam jeszcze 2 te zadanka. Z tym próbowałem walczyć, jakby ktoś mógł rzucić okiem

Zad2. Dla jakich wartości parametru a równanie cos
2 x =
a2 − 3a +2 a+1 ma
rozwiązania?
Jako iż zbiorem wartości cos
2 x będzie przedział <0;1> to zapisałem założenia :
a2 − 3a +2 a+1 ≥0 i
a2 − 3a +2 a+1 ≤1 no i a+1 ≠ 0
Czy dobrze myślę?
7 cze 17:29
Adamm: tak, rozwiąż nierówności i po sprawie
7 cze 17:31
Jan: Okej, jakby mi ktoś mógł jak rozwiązać tą nierówność po prawej stronie bo troszkę się
zapomniało...
[(a−1)(a−2)−(a+1)]/(a+1)<=0 Co z tym?
7 cze 17:36
Jan: Czy wyjdzie przedział a∊(−∞;1> ∪ <2;∞)
7 cze 17:45
Adamm: nie
7 cze 17:46
Jan: A jaki powinien wyjść z tego a2 −3a+2a+1 ≤ 1 ?
7 cze 17:57
Jan: no chwila...
a2 −3a +2 a+1 −1 ≤ 0
(a−2)(a−1)a+1 − a+1a+1 ≤ 0
(a−2)(a−1)(−a−1)a+1 ≤ 0
(a−2)(a−1)(−a−1)(a+1) ≤ 0
miejsca zerowe to : −1;1;2
Gdzies tutaj mam błąd?
7 cze 18:03
Jan: Okej to zadanie ogarnąłem powoli, raczej jest dobrze.
Pozostało jeszcze jedno i zarazem ostatnie.
zad3. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 2sinx −
√1−cos2x w zbiorze x∊ <π;2π>
Ja to robie tak:
f(x) = 2 sinx − |sinx|
| | ⎧ | 2sinx − sin x dla x≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2sinx +sinx dla x<0 | |
| | ⎧ | sinx dla x≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3sinx <0 | |
Czy jest to poprawnie rozwiązane? Jak teraz narysować ten wykres?
7 cze 18:46
Adamm: f(x)=2sinx−|sinx| jest ok
ale dalej jest źle
7 cze 18:49
Jan: To nie z definicji wartości bezwzględnej?
7 cze 18:51
Adamm: tak, z definicji
źle ją użyłeś
7 cze 18:52
Jan: hmm.. wskaż mi błąd
7 cze 19:02
Jan: oczywiście tam miało być 3 sinx dla x< 0
7 cze 19:06
Jan: O ten błąd chodziło?
7 cze 19:16
Adamm: nie
7 cze 19:18
Jan: Wskaż drogę!
7 cze 19:19
Jan: Serio nie mam pojęcia co jest źle
7 cze 19:39
Adamm: rozpisz sobie |sinx| zgodnie z definicją wartości bezwzględnej
7 cze 19:40
Jan: | | ⎧ | sinx dla sinx≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −sinx dla sinx<0 | |
7 cze 19:49
Adamm: teraz już wiesz o co chodziło?
7 cze 19:51
Krzysiek: nie x>0 tylko sinx >0
7 cze 19:51
Jan: Tylko jak to narysować? Mam narysować sinusa w przedziale <π;2π> a następnie wybrać te elementy
które są większe bądź równe 0? A potem tak samo narysować 3sinx w tym samym przedziale i
wybrać elementy mniejsze od zera?
7 cze 20:00
Adamm: możesz tak zrobić, jasne
7 cze 20:00
Jan: Adamm wielkie dzięki za pomoc!
7 cze 20:08
Mila:

3)
f(x)=2sinx−
√1−cos2x i x∊<π,2π>
f(x)=2sinx−|sinx| i x∊<π,2π>⇔|sinx|=−sinx
f(x)=
3sinx
na rysunku masz szkic
7 cze 21:35