Calki
Jack: Hejo
Jak obliczyc calke po krzywej np. Jesli mam ze dolna granica calkoeania opisuje rownanie okręgu
A sama calka ma jakoes x2 y itd?
7 cze 15:48
Adamm: podaj przykład
7 cze 15:50
'Leszek: Zastosuj wspolrzedne biegunowe : x = r cos α , y = r sin α , Jacobian J = r , i.t.d ...
7 cze 15:52
Jack:
∫ x2y dy
P
gdzie O: x2+y2=r2
7 cze 15:53
'Leszek: Popraw zapis chyba powinno byc ∫ ∫ x2y dxdy oraz obszar D : x2 + y2 = r 2 ?
7 cze 15:55
Jack: Niestety nie mam innego zapisu
7 cze 15:56
Adamm: czy ten okrąg jest orientacji dodatniej czy ujemnej
7 cze 15:57
Jack: Raczej dodatniej
7 cze 15:58
7 cze 15:59
Jack: Dziękuję !
7 cze 16:00
Jack:
To jeszcze jedno pytanko odnosnie rownania
y' * x − y = 7
Co zrobic z "7"?
7 cze 16:03
'Leszek: dy/dx = ( y + 7)/x⇔ dy/(y + 7) = dx/x
∫ dy/(y+7) = ∫ dx/x ⇒ ln(y+7) = ln x + C ⇒ y + 7 = Cx ⇒ y = Cx −7
7 cze 16:07
Jack:
Omg... No tak... Przepraszam za glupie pytanie i dzieki wielkie
7 cze 16:08
Adamm: v(x)=e
∫(−1/x)dx=1/x
itd.
7 cze 16:08