matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!
Ola:
Oblicz wartość wyrażenia :
0,0(25)
2
4
8
1−
+
−
.....
5
25
125
7 cze 15:20
Jerzy:
x = 0,02525252... 10x = 0,252525... 1000x = 25,2525... 990x = 25
25
x =
990
2
Mianownik : suma szeregu geometrycznego: a
1
= 1 i q = −
5
a
1
S =
1 − 2/5
7 cze 15:26
Jerzy:
5
S =
3
25
3
5
*
=
990
5
330
7 cze 15:28
Ola:
Dziękuję
A czemu nie tak:
1
S=
2
1+
5
Bo q jest ujemne ?
7 cze 15:36
Jerzy:
Racja ..... przeoczyłem, popraw
7 cze 15:37
Ola:
Oki i tak bardzo dziękuję
7 cze 15:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick