prawdopo.
nikt: Załóżmy, że losujemy dokładnie wymieszane żetony, z których każdy
ponumerowano liczbą naturalną 𝑛, taką że 𝑛∈[1,50]. Ile wynosi
prawdopodobieństwo tego, że numer pierwszego wylosowanego żetonu,
będzie zawierał cyfrę „4” ?
nie wiem jak się takie zadanie robi, jak terorię trzeba mieć
7 cze 14:13
Jerzy:
Ile jest takich żetonów ?
7 cze 14:15
Adamm: Jerzy, jeszcze nie wiadomo jak zostały ponumerowane
7 cze 14:15
Jerzy:
No tak, nikt nie powiedział, że jest ich 50 ... ale w domyśle tak.
7 cze 14:18
nikt: spokojnie, no takei mam zadanie, i chciałbym się odwiedzieć jak je zrobić
7 cze 14:19
'Leszek: n = 50
| Ω | = 50
A= ( 4, 14, 24 , 34 , 44, 42, 41, 43, 45, 46, 47 ,48,49 )
| A | = 13
P(A) = 13/50
7 cze 14:21
Jerzy:
OK .....zakładamy,że jest ich 50 . Wracam do pytania.
7 cze 14:21
Adamm: przyznaj, wymyśliłeś to zadanie
7 cze 14:22
powrócony z otchłani:
DOKLADNIE TAKA TRESC MASZ?
Nie zapomniales o jakims slowku? Cos co by sugerowalo ze te zetony maja kolejne cyfry od 1 do
50 ?
7 cze 14:22
powrócony z otchłani: Wypisz wszystkie liczby naturalne nie wieksze niz 50 ktore w swoim zapisie maja cyfre 4 ...
ile ich jest?
7 cze 14:23
Jerzy:
Równie dobrze wszystkie mogą mieć nr 4 i zdarzenie jest PEWNE !
7 cze 14:23
Jerzy:
@ powrócony ... popatrz wyzej
7 cze 14:24