Wyznaczanie pochodnych itp
Dudek:

Witam mam tutaj kilka zadań dla mnie bardzo trudnych z góry dziękuje za pomoc w ich rozwiązaniu

1. Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego.
| | x2 | | x3 | | x4 | | 3x−1 | |
a) x + |
| + |
| + |
| + ... = |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 3 | |
| | x2−2x−35 | | √x+3−1 | |
2.A) lim x→7 |
| B) kim x→−2 |
| |
| | x3−4x2−21x | | 2x+4 | |
3. Na podstawie wykresu funkcji y = f(x) określ jej dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe,
przedziały, w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie (ujemne), przedziały
monotoniczności, granice funkcji na końcach
przedziałów określoności, równania asymptot oraz liczbę rozwiązań równania f(x) = m w
zależności od wartości parametru m (mam nadzieję że cokolwiek widać na tym rysunku....
4. wyznacz pochodną funkcji. Podaj dziedzinę D funkcji i dziedzinę D' jej pochodnej.
| | 3 | |
A) f(x) = −3x4 − √7 B) f(x) = − |
| C) f(x) = (x2−1) ( 4x+5) |
| | 5x5 | |
7 cze 13:51
powrócony z otchłani:
1) lewa strona to suma nieskonczonego ciagu geometrycznego o
a1 = x2/2 ; q = x/2
Warunek na q rozwiazujesz po czym stosujesz wzor nanieskonczona sume ciagu geometrycznego
7 cze 14:17
powrócony z otchłani:
Skoro nie potrafisz policzyc granic i pochodnych to widac nie uwazales na zajeciach ... zajrzyj
do teorii podanej na tej stronie. Masz tam podane przyklady wraz z rozwiazaniem
7 cze 14:19
powrócony z otchłani:
Dziedzina = wszystko poza asymptotami pionowymi
Zbior wartosci = wszystko poza przedzialem (wierzcholek tej paraboli ; 0)
7 cze 14:20
Dudek: a a1 to nie jest po prostu x? tak czy inaczej teraz musze obliczyć sumę a później z tego x?
7 cze 14:51
Dudek: | | a1 | |
S1 = |
| istnieje jeżeli −1<q<1 czyli |
| | 1−q | |
i nie wiem co dalej
7 cze 15:14
Jerzy:
x ∊ ( −2;2)
Dalej...
| x | | 3x − 1 | | 2x | | 3x − 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| 1 − x/2 | | 3 | | 2 − x | | 3 | |
7 cze 15:21
Dudek: ale skąd się wzięło to x ∊ (−2;2) potem rozumiem że to już podstawienie do wzoru na sumę
7 cze 15:27
7 cze 15:31
Dudek: i teraz muszę obliczyć z tego wzoru na sumę x i to jest odpowiedź na to zadanie ?
7 cze 15:37
Jerzy:
Rozwiąząć ostatnie równanie i wyniki skonfrontować z założeniem.
7 cze 15:38
Jerzy:
4)
a) f'(x) = −12x
3
| | 3*25x4 | |
b) f'(x) = |
| = .... |
| | 25x10 | |
c) f'(x) = 2x(4x + 5) + (x
2 − 1)*4 = ...
| | 2x − 3 − x*2 | |
d) f'(x) = |
| |
| | (2x − 3)2 | |
7 cze 15:41
Dudek: podpowie mi ktoś jak mam to równanie rozwiązać?
7 cze 15:45
Jerzy:
6x = (2 − x)(3x − 1)
7 cze 15:47
Dudek: no i co dalej ?
7 cze 15:51
Dudek: pomógłbymi ktoś jeszcze z drugim zadaniem (oczywiście tam wszędzie ma być "lim" i może jak
skończyc to pierwsze zadanie
7 cze 17:24
powrócony z otchłani:
Dudek ... na jakim poziomie edukacji jestes?
7 cze 18:19
Dudek: 3 technikum
7 cze 18:28
Dudek: taaa mam "drobne" zaległości
7 cze 19:05
yht:
dokończenie zadania 1
6x = (2−x)(3x−1)
6x = 6x−2−3x
2+x
3x
2+6x−6x−x+2=0
3x
2−x+2=0
Δ=1−4*3*2 = 1−24 = −23
Δ < 0
Równanie sprzeczne, brak rozwiązań
Zad. 2
A)
x
2−2x−35
Δ = (−2)
2−4*1*(−35) = 4+140 = 144 →
√Δ = 12
x
2−2x−35 = (x+5)(x−7)
x
3−4x
2−21x = x(x
2−4x−21)
Δ = (−4)
2−4*1*(−21) = 16+84 = 100 →
√Δ = 10
x
3−4x
2−21x = x(x+3)(x−7)
| | x2−2x−35 | | (x+5)(x−7) | |
limx→7 |
| = limx→7 |
| = |
| | x3−4x2−21x | | x(x+3)(x−7) | |
| | x+5 | | 7+5 | | 12 | | 6 | |
= limx→7 |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x(x+3) | | 7*(7+3) | | 70 | | 35 | |
B)
| | √x+3−1 | | (√x+3−1)*(√x+3+1) | |
limx→−2 |
| = limx→−2 |
| = |
| | 2x+4 | | (2x+4)(√x+3+1) | |
| | (√x+3)2−12 | | x+3−1 | |
= limx→−2 |
| = limx→−2 |
| = |
| | 2(x+2)(√x+3+1) | | 2(x+2)(√x+3+1) | |
| | x+2 | | 1 | | 1 | |
= limx→−2 |
| = limx→−2 |
| = |
| = |
| | 2(x+2)(√x+3+1) | | 2(√x+3+1) | | 2(√−2+3+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2(√1+1) | | 2(1+1) | | 4 | |
C)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→2− |
| = limx→1.99999... |
| = |
| = |
| | √2−x | | √2−x | | √2−1.99999... | |
7 cze 22:12