matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice do 2, do 0, do nieskończoności
Agi:
Pomożecie?
1) limes x→2
x
2
− 4x + 4
x
2
− 2x
2) limes x→0
sinx
x + x
2
3) limes x→
∞
x+1
x
2
7 cze 13:02
Adamm:
0, 1, 0
7 cze 13:04
Jerzy:
(x−2)
2
x−2
0
1) = lim
= lim
= [
] = 0
x(x−2)
x
2
7 cze 13:05
Jerzy:
sinx
1
2) = lim
*
= 1*1 = 1
x
1+x
7 cze 13:05
Jerzy:
1
1
3) = H = lim
= ]
] = 0
2x
∞
7 cze 13:06
Agi:
Jerzy dzięki wielkie
7 cze 13:09
Jerzy:
3) bez reguły H
x
1
1
1
= lim
+ lim
= lim
+ lim
= 0 + 0 = 0
x
2
x
2
x
x
2
7 cze 13:09