Ekstremum
Szy: Ekstremum z fukcji z tego:
(x+2)ePotęga z 1/2 niech przyjemniej ktoś naprowadzi jak liczy się pochodna z tego
7 cze 11:05
Jerzy:
A co to znaczy potega z 1/2 ?
7 cze 11:06
Janek191:
f(x) = ( x + 2)*e0,5 ?
7 cze 11:07
Szy: e1/2
7 cze 11:08
Jerzy:
Jeśli tak wygląda funkcja ( w co wątpie ) , to nie posiada ekstremów.
7 cze 11:08
Jerzy:
f'(x) = e1/2 > 0 ( brak ekstremów )
7 cze 11:08
Janek191:
f '(x) = ( x + 2)' *e0,5 =
7 cze 11:09
Janek191:
Może przy 12 jest x ?
7 cze 11:10
Szy: Sorry, przykład wyglada tak (x+2)e1/x
7 cze 11:15
Jerzy:
| | 1 | | x + 2 | |
f'(x) = e1/x + ( x + 2)*e1/x*(− |
| ) = e1/x(1 − |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
7 cze 11:21