Proszę o rozwiązanie;)
Artur: Proszę o pomoc

Dany jest trójkąt o bokach 6,7,8 i najmniejszy kąt ma miarę 30(stopni). Oblicz pole tego
trójkąta.
7 cze 10:13
powrócony z otchłani:
Najmniejszy kat jaki bok bedzie mial 'na przeciwko'

Jak odpowiesz sobie na to pytanie to skorzystaj ze wzoru na pole trojkata P =0.5 *absin30
0
7 cze 10:17
Artur: Nie rozumiem. Mógłbyś mi to rozwiązać?
7 cze 10:18
powrócony z otchłani:
Narysuj sobie trojkat prostokatny o bokach 3,4,5 i zaznacz sobie katy w tym trojkacie
Zauwaz zaleznosc −−− im wiekszy kat tym dluzszy bok lezy na przeciw tegoz kata.
Poprzez analogie −−− w twoim trojkacie jaki bok bedzie na przeciw NAJMNIEJSZEGO kata (czyli
30
0)
7 cze 10:21
Janek191:
Naprzeciw najmniejszego kąta jest najkrótszy bok.
więc pole Δ
P = 0,5*8*7 sin 30o = 28*0,5 = 14 [ j2]
7 cze 10:22
7 cze 10:24
karty do gry : Mi to wygląda na jakaś geometrię nieeuklidesową. Może hiperboliczną?
7 cze 10:28
Artur: Planmetria − 2−ga klasa liceum ;
7 cze 10:29
jc: Żaden kąt w tym trójkącie nie ma 30o.
7 cze 10:34
Artur: Tak jest w poleceniu.
7 cze 10:35
Janek191:
Czyli dane są z sufitu

!
7 cze 10:43
Janek191:
Kilka lat temu nawet na maturze próbnej ( z Operonem ?) było zadanie z nieistniejącym
trójkątem .
7 cze 10:45