wyraz ogolny ciągu
ciag: jak znaleźć wyraz ogólny takiego ciągu:
rn=5rn−1+1
7 cze 10:08
powrócony z otchłani:
Musisz w zadaniu miec podana tez wartosc r1
7 cze 10:18
jc: Jeśli r0=a, to mamy kolejno
a
5a+1
25a+5+1
125a+25+5+1
...
i widać, że
rn = 5n a + (5n − 1)/4
7 cze 10:18
Mariusz:
R(x)=∑r
nx
n
∑
n=1∞r
nx
n=5∑
n=1∞r
n−1x
n+∑
n=1∞x
n
| | x | |
∑n=1∞rnxn=5x∑n=1∞rn−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
∑n=0∞rnxn−r0=x∑n=0∞rnxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | r0 | | x | |
R(x)= |
| + |
| |
| | 1−5x | | (1−5x)(1−x) | |
| | r0 | | 1 | (1−x)−(1−5x) | |
R(x)= |
| + |
|
| |
| | 1−5x | | 4 | (1−5x)(1−x) | |
| | r0 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
R(x)= |
| + |
|
| − |
|
| |
| | 1−5x | | 4 | 1−5x | | 4 | 1−x | |
7 cze 10:30
ciag: w trzeciej linijce nie powinno być : −5r0 ?
7 cze 12:21
Mila:
rn=5rn−1+1 jaki warunek początkowy?
7 cze 15:40
Mariusz:
ciąg : w czwartej linijce powinno być 5x∑...
Za warunek można przyjąć dowolną stałą a sposób z funkcjami tworzącymi
(geometryczną tzw zwykłą i wykładniczą) jest dość wygodny
7 cze 18:56