Proszę o pomoc!
Piotr: Oblicz pole trójkąta prostokątnego, w którym przeciwprostokątna ma długość 12 a jeden z kątów
a(alfa) jest taki że sin a(alfa) = 0,25.
Proszę o odpowiedź
7 cze 09:49
karty do gry : a,b − przyprostokątne
a = sinα * 12 = 3
b = cosα * 12 = 3√15
2P = a*b = 3 * 3√15 = 9√15
7 cze 10:01
Jerzy:

x =
√144 − 9 =
√13 = 3
√15
| | 1 | | 9 | |
P = |
| *3√15*3 = |
| √15 |
| | 2 | | 2 | |
7 cze 10:02
Piotr: Wielkie dzięki!

Miłego dnia!
7 cze 10:05
Artur: A skąd się wzięło
X= pierw 144−9 = pierw 13
?
7 cze 10:08
powrócony z otchłani:
Z tw. Pitagorasa sie to wzielo
7 cze 10:23
Jerzy:
Tam powinno być: x = √144 − 9 = √135 = 3√15
7 cze 10:26