kochanus_niepospolitus:
Każdą liczbę naturalną p można przedstawić w postaci:
p = 2
a*3
b*5
c*7
d*11
e*13
f*17
g*....
gdzie a,b,c,d,e,f,g ∊ N
+∪{0}
Twoim zadaniem jest:
1) Wydedukować jaka maksymalna liczba pierwsza może występować w zapisie 10! , 100! , 1000!
2) Wypisać po kolei wszystkie liczby pierwsze aż do wskazanej w (1)
3) Wyznaczyć wartości a,b,c,d,....
(3) pokażę na podstawie 100! i szukania a w 2
a:
| | 100 | |
100! = 1*2*3*4*...*100 <−−− mamy |
| = 50 liczb podzielnych przez 2 |
| | 2 | |
| | 100 | |
100! <−−− mamy |
| = 25 liczb podzielnych przez 4 |
| | 4 | |
| | 100 | |
100! <−−− mamy |
| = 12.5 ... czyli 12 liczb podzielnych przez 8 |
| | 8 | |
| | 100 | |
100! <−−− mamy |
| = 6.25 ... czyli 6 liczb podzielnych przez 16 |
| | 16 | |
| | 100 | |
100! <−−− mamy |
| = 3,125 ... czyli 3 liczby podzielne przez 32 |
| | 32 | |
| | 100 | |
100! <−−− mamy |
| = 1.5625 ... czyli 1 liczbę podzielną przez 64 |
| | 64 | |
i stąd mamy: a = 50+25+12+6+3+1 = 97
analogicznie dla potęg pozostałych liczb pierwszych