równanie wielomianowe - trudne
Ania: Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu równania: x3 + 2x2 + 3x + 4 = 0
Robiłam Hornerem nie wychodzi
Próbowałam rozłożyć, ale nie wiem jaki wzór zastosować
jak podstawiam liczby to wychodzi że zmienia znak więc musi mieć rozwiązanie
7 cze 08:35
kochanus_niepospolitus:
Jeżeli faktycznie TAK wygląda ten wielomian to idź dzisiaj kopnąć w tyłek tego kto wymyślił
sobie ten przykład na kolanie.
PS. 'Robiłam Hornerem' <−−− Znaczy się, że co niby robiłaś
7 cze 08:37
Ania: wstawiłam 1,2,4,−1,−2,−4 czyli dzielniki współczynnika ostatniego wyrazu bo przy x3 jest 1
tak na prawdę sprawdziłam tylko −1 −2 −4 wszystkie czynniki są na "+" więc rozwiązanie musi być
ujemne
7 cze 08:50
Ania: próbowałam coś dopisać, rozpisać ale nic mi nie wyszło

dlatego proszę o pomoc
7 cze 08:52
Jerzy:
Jedyne rozwiązanie: x ≈ −1,65063
7 cze 08:54
kochanus_niepospolitus:
no to Ci 'pomogę' pisząc, żebyś kopnęła w dupę tego kto wymyślił (na kolanie) ten przykład.
Równanie ma jedno (okropne) rozwiązanie i jest to:
| | 1 | | 2 | |
x = |
| (3√5(3√6 − 7 − 52/3/ 3√3√6−7) − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Ot taki piękny pierwiastek (rzeczywisty) ma wielomian W(x) = x
3+2x
2+3x+4
Tak więc ... jeszcze raz napiszę −− kopnij W DUPĘ tego kto to wymyślił
7 cze 08:56
Ania: ooooo matko, a jaką metodę zastosowałeś żeby to wyliczyć wygląda na prawdę źleee,
spróbuje do tego dojść tylko proszę o początek co wyłączyć dopisać itp
7 cze 09:04
powrócony z otchłani:
Metoda: wklep rownanie do wolframa
7 cze 10:05
Mariusz:
x
3+2x
2+3x+4=0
| | 2 | |
Podstawienie x=y− |
| usunie wyraz z x2 |
| | 3 | |
y
3+py+q=0
Niech y=u+v
Wstawiasz do równania
Równanie grupujesz i zapisujesz w postaci układu równań
Układ równań przekształcasz do postaci wzorów Vieta równania kwadratowego
Rozwiązujesz równanie kwadratowe
Dobierasz pierwiastki trzeciego stopnia z pierwiastków równania kwadratowego
tak aby 3uv=p
7 cze 10:39