Czynniki pierwsze- teoria liczb
help: Rozłóż na czynniki pierwsze liczbę −595. Czy ktoś mógłby pomóc? Zadanie ze studiów z teorii
liczb,
według mnie ujemnych liczb się nie rozkłada, ale wolę zapytać, bo nigdzie nie mogę znaleźć
odpowiedzi
7 cze 08:21
Jerzy:
Na czynniki pierwsze rozkłada się tylko liczby naturalne.
7 cze 08:28
Janek191:
Może to jest tzw. myślnik ?
7 cze 10:48
jc: Jerzy, to sprawa umowy. −6 = (−1)*2*3.
7 cze 10:58
Jerzy:
Kto się niby z kim ma umówić ?
7 cze 11:00
jc: Gdybyś potraktował określenie "rozkład na iloczyn czynników pierwszych" dosłownie,
mógłbyś rozkładać jedynie liczby naturalne złożone. W wielu przypadkach byłoby to niewygodne,
poza tym trudniej byłoby uogólnić na inne struktury.
1 = ?
2 = ?
3 = ?
6 = 2*3 udało się!
7 cze 11:12
powrócony z otchłani:
Wedle zalozen − jedynie liczby naturalne mozna rozlozyc na czynniki pierwsze. Koniec, kropka.
7 cze 11:32
Jerzy:
Też przy tym obstaję .
7 cze 11:33
7 cze 14:30