Wyznacz wspólrzędne wierzchołków trójkata
beti19: Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C', który jest obrazem trójkąta ABC
w symetrii względem początku układu współrzędnych, wiedząc, że A=(−3,4), B=(1,6) i C=(4,−2).
Ponadto oblicz pole i obwód każdego z tych trójkątów.
wyznaczam współrzędne wzg. Soo ABC = A'B'C'
A'= (3,−4)
B'= (−1,−6)
C'= (−4,2)
i dalej proszę o pomoc..........
7 cze 07:23
Jerzy:
Rachunek wektorowy znasz ?
7 cze 08:13
Janek191:

I AB I =
√42 + 22 =
√20 =
√4*5 = 2
√5
I BC I =
√32 + (−8)2 =
√73
I AC I =
√72 + (−6)2 =
√85
Obwód Δ
ABC
L = 2
√5 +
√73 +
√85
Obwód Δ
A'B'C' jest taki sam.
→
AB = [ 4, 2]
→
AC = [ 7, − 6]
więc pole Δ
ABC
→ →
P = 0,5 I det ( AB, AC ) I = 0,5*I 4*(−6) − 2*7 I = 0,5* I − 38 I = 19
Pole trójkąta A'B'C' jest takie same.
===============================
II sposób :
P = 8*7 − 0,5*(8*3 + 4*2 + 6*7) = 56 − ( 12 + 4 + 21) = 56 − 37 = 19
=======================================================
7 cze 11:06
beti19: bardzo Ci dziękuje Janek191 − zastanawiam mnie jedynie sposób w jaki obliczyłeś pole trójkąta

?
czy ja czasem nie potrzebuję do obliczenia pola − wysokości tego trójkata ?
czy ja nie mam czasem obliczyć odległość punktu B' od AC

?
7 cze 13:05
Jerzy:
Pole trójkąta , to połowa długości wektora bedącego iloczynem wektorowym wektorów AB i AC.
7 cze 13:08