Ambitne zadania(tak mi sie wydaje). Bardzo prosze o wsparcie :P
Ergo:

Pare zadan

zeby nie bylo ze nie probowalem i zeby latwiej bylo mi pomoc dodaje moje
obliczenia :

Prosze o pomoc

1)Wyznacz wszystkie pary liczb calkowitych (x,y) ktore spelniaja rownanie:
(2x−y+1)(x−y+1)=7
moje zalozenia:
2x−y+1=1 i x−y+1=7 lub 2x−y+1=7 i x−y+1=1 jednak w odpowiedziach sa jeszcze dwie pary
liczb:( jakich warunkow mi zabraklo?
| | π | | 3π | |
2) Oblicz cos |
| +cos |
| . Wykorzystaj wzor :cos3α=cosα(4cos2α−3) |
| | 5 | | 5 | |
moje obliczenia (nie wiem czy dobry kierunek obralem) :
| | π5+3π5 | | π5−3π5 | |
2cos |
| +cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
niestety nie wiem co dalej
3)Trapez rownoramienny o przekatnej dlugosci 13 cm i obwodzie rownym 48 cm jest opisany na
okregu. Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trapez i dlugosc promienia okregu
opisanego na tym tapezie.
hmmm
mam problem...
2a+b+c=48
b+c=2a
|DB|=13
25 sty 18:08
Godzio: 1)
np takich:
2x−y+1 = −1 i x−y+1 = −7
lub
2x−y+1 = −7 i x−y+1 = −1
25 sty 18:42
Godzio:
2) nie mam pojęcia ale zaraz nad 3 posiedze :
25 sty 18:48
Ergo: okej

dziekuje
25 sty 19:07
Ergo: ooo ja

1 faktycznie..
czyli jednak mialem racje ze zadania ambine
25 sty 19:08
Ergo: odswiezam
25 sty 19:21
Ergo: ponownie
25 sty 19:39
Ergo: ktos pomoze?
25 sty 19:59
Ergo: ...:<
25 sty 20:36
paziówna: | | π | | 3π | |
2) patrz: cos3*α = cos3α ⇔ cos3*( |
| ) = cos( |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
więc zaczynasz od podstawienia ze wzoru na cos3α:
| | π | | π | | π | | π | | π | |
cos |
| + cos |
| (4cos2 |
| − 3) = cos |
| (1 + 4cos2 |
| − 3) = ... |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
25 sty 20:49
Ergo: ehhh =D dzieki paziowna. jeszcze 3 zostalo
25 sty 20:52
paziówna:

3) a, b, c, d, h > 0
L = 48 cm = 2a + b + c
|DB| = |AC| = d = 13
jeśli okrąg jest opisany na trapezie, to (z własności):
2a = b + c
wstawiasz do równania na obwód:
48 = 2a + 2a ⇒ a = 12
b + c = 12 ⇒ c = 12 − b
(na moim rysunku) ΔACE:
| | c − b | | b + c | |
|AC|2 = |CE|2 + |AE|2 (|AE| = c − |
| = |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
h
2 = 169 − 36 = 133
h =
√133
jeśli okrąg jest wpisany i opisany na trapezie równoramiennym, środki tych okręgów pokrywają
się (tutaj: pkt S)
i teraz, często myk stosowany w tego typu zadaniach:
dzielę wysokość na dwie długości względem pkt−u S. jeden nazywam x, drugi (h − x).
rozpatruję dwa trójkąty: ΔAFS i ΔDSG
|AS| − promień okręgu opisanego
|DS| − promień okręgu wpisanego
| | b | | c | |
r2 = (h−x)2 + ( |
| )2 ∧ R2 = x2 + ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
x powinno się skrócić.
25 sty 21:11
paziówna: to chyba nie jest pełne rozwiązanie, bo chyba do tego układu równań potrzebujesz konkretnie b i
c...
25 sty 21:17
Ergo: dzieki za poswiecony czas i pomoc
25 sty 21:19
Ergo: poziom trudnosci tego zadania jest lekko przesadzony

rozumiem ze to sa zbiorki z arkuszami
maturalnymi ale bez przesady. Na prawdziwej maturze rozszerzonej nie ma tak rozbudowanych
zadan
25 sty 21:21
Ergo: mam na mysli tylko zad. 3

reszta jest w porzadku
25 sty 21:22
paziówna: ΔEBC:
| | 12 − b − b | |
169 − 133 = |
| )2 |
| | 2 | |
36 = (12 − b)
2
6 = 12 − b
b = 6
c = 6....zdecydowanie coś się nie zgadza
25 sty 21:24
Eta:
Pomagam zad. 3)
25 sty 21:28
Ergo: ok niestety musze isc ale jutro na 100 procent obejrze i przeanalizuje.
Dzieki wszystkim za pomoc
25 sty 21:30
Eta:

Moje oznaczenia:
a, b −− dł. podstaw c −−− dł. ramion d=13 −−− dł. przekątnej
| | h | |
r −− dł. prom. okręgu wpis. r= |
|
|
| | 2 | |
R −− dł. prom. okręgu opisanego ( okrąg opisany na trapezie jest tym samym okręgiem
opisanym na ΔABD
| | IBDI | |
więc |
| = 2R −−− ze wzoru sinusów
|
| | sinα | |
z warunków zad. a+b+2c = 48 i 2c= a+b => a+b= 24 to c = 12
z ΔEDD h
2 = IBDI
2 − IBEI
2=169 − 144 = 25 => h= 5
to
r=2,5
| | 13 | |
więc R= |
| =.........
|
| | 2sinα | |
25 sty 21:50
Bogdan:
Zadanie 2.
| | π | | 3π | | 2π | | π | | | |
cos |
| + cos |
| = 2cos |
| cos |
| * |
| = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | | |
| | | | π | | π | | 2π | | 2sin |
| cos |
| *2cos |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
= |
| = |
| | | |
25 sty 22:51