.
kasia232: Rozwiaz równanie diofantyczne:←
609x + 777y = −126
7 cze 00:44
Adamm: algorytm Euklidesa
777=609+168
609=3*168+105
168=105+63
105=63+42
63=42+21
42=2*21
równanie inaczej można zapisać
29x+37y=−6
również wszystkie równania w algorytmie Euklidesa dzielimy przez 21
37=29+8
29=3*8+5
8=5+3
5=3+2
3=2+1
teraz wstecz z algorytmem Euklidesa
1=3−2
1=2*3−5
1=2*8−3*5
1=11*8−3*29
1=11*37−14*29
teraz mnożymy razy −6
−6=−66*37+84*29
mamy pierwsze rozwiązanie
x0=84, y0=−66
wszystkie rozwiązania
x=84+37t, y=−66−29t
7 cze 01:05