a
.Ah: Jak rozwiazujemy rownania tpyu
z4 + 2z2 + 4 = 0
kiedys rozwiazywalem, juz nie pamietam,
a jestem dawno po szkole
6 cze 23:06
.Ah: w C
6 cze 23:06
po prostu Michał:
t = z2
t2 + 2t + 4 = 0
Δ...
itd
6 cze 23:20
Adamm: można tak
z4+2z2+4=0
(z2−2)(z4+2z2+4)=0
z6=2
dostajemy dwa pierwiastki obce, √2 oraz −√2, za to możemy użyć wzoru de'Moivre'a
6 cze 23:21
jc: Tu akurat tak się szczęśliwie złożyło.
Inny sposób: z4+2z2+4=(z2+2)2−2z2 = (z2−√2z+2)(z2+√2z+2)
6 cze 23:27
Mila:
Coś mi źle wchodzi forum, leniwie, Wam też?
6 cze 23:30
Adamm: mi wchodzi normalnie
6 cze 23:32
Mila:
Dziękuję Adamm, coś chyba lepiej.
6 cze 23:33
.Ah: jc, i z delty oba równania
i mam 4 pierwaistkI?
6 cze 23:39
jc: Tak.
6 cze 23:42
.Ah: easy
dzieki
6 cze 23:46
Adamm: pomyliłem się
z
6=8
6 cze 23:47
.Ah: a jak by to wygladalo ze wzoru de Moivrea? nie ogarniam tego
7 cze 00:07
Izzy: Mi działa forum super
7 cze 00:22