dx | ||
∫40 | (całka oznaczona od 0 do 4) | |
(4−x)√x |
dx | 1 | √x+2 | ||||
∫ | dx= | ln| | |+c | |||
(4−x)√x | 2 | √x−2 |
1 | √x+2 | |||
limt→0+ | ln| | | = 0 | ||
2 | √x−2 |
1 | √x+2 | |||
limt→4− | ln| | | = ∞ | ||
2 | √x−2 |
1 | √x+2 | |||
Jak doszedłeś do | ln| | |+c ? | ||
2 | √x−2 |
dt | ||
=2∫ | ||
(2−t)(2+t) |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
(2−t)(2+t) | 2−t | 2+t |
1 | ||
⇒ | (ln|2−t|+ln|2+t| | |
4 |
1 | 1 | |||
a po drugie, tam masz | a całka z | jest inna | ||
2−t | 2−t |
1 | 1 | |||
a do całki ∫ | korzystałam ze wzoru | dx=ln|x|+c | ||
2−t | x |
1 | ||
∫ | dt | |
2−t |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |