Wielomian
Aga97: Witam pomógłby mi ktoś z takim zadaniem ? Najlepiej krok po kroku albo przynajmniej dobrze
nakierował
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W przez Q jest równa R
W(x) = x3−(8+m)x2+(2m+11)x+5m
Q(x) = x−1 R= −2
6 cze 19:56
'Leszek: Wykorzystaj , ze W(1)= R ⇔1 −(8+m) + (2m +11) +5m = − 2 ⇒ m = ........
6 cze 20:43
Aga97: No i m wychodzi ładnie −1 i jak mam sprawdzić czy to się zgadza? podstawić za m −1 i podzielić
W(x) przez Q(x)?
6 cze 20:47
Aga97: Dobrze nareszcie mi to wyszło dziekuje bardzo Panie Leszku
6 cze 20:51
'Leszek: Tak , podstaw do wielomianu W(x) otrzymany wynik m = ...., i podziel W(x) przez Q(x) = m −1
reszta powinna wynosic R= − 2 .
6 cze 20:51