Dany jest trójkąt o bokach 6,7,8 i najmniejszy kąt ma miarę 30(stopni). Oblicz p
Piotr: Dany jest trójkąt o bokach 6,7,8 i najmniejszy kąt ma miarę 30(stopni). Oblicz pole tego
trójkąta.
6 cze 19:55
Izzy: Najmniejszy kat jest naprzeciwko najmniejszego boku
Czyli naprzeciwko 6
Wzór na piłę trójkąta a * b * sin α
6 cze 20:00
Eta:
| | 72+82−62 | | 11 | |
cosα= |
| =...= |
| ⇒α≠30o |
| | 2*7*8 | | 16 | |
Popraw treść zadania!
6 cze 20:09
Piotr: Wiecie co, ale ja kompletnie nie wiem tak to rozwiązać. Zrobiłby mi ktoś to zadanie i wtedy je
przeanalizuję?
6 cze 20:11
Piotr: 2−ga liceum.
6 cze 20:16
Piotr: Wiem że to trochę wstyd ale nie mam wyboru
6 cze 20:16
Eta:
| | 11 | | 3√15 | |
cosα= |
| to sinα=√1−cos2α= ....= |
| |
| | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 21√15 | |
P= |
| *7*8*sinα=........... = |
| |
| | 2 | | 4 | |
=========
lub ze wzoru Herona
| | a+b+c | |
P=√p*(p−a)(p−b)(p−c) gdzie p= |
| = 10,5 |
| | 2 | |
| | 9*49*3*15 | | 21√15 | |
P=√10,5*4,5*3,5*2,5 = √ |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | |
==========
6 cze 20:20
Eta:
6 cze 20:22
Piotr: Kurczę, wielkie dzięki za pomoc!

A mogłabyś mi jeszcze powiedzieć skąd się wzięło to 9*49*3*15 / 16 w końcowym wyniku przy
Heronie?
6 cze 20:24
Eta:
| | 9*49*15 | |
po wymnożeniu : P=√ |
| =.... |
| | 16 | |
6 cze 20:29
Eta:
6 cze 20:31
Piotr: Aha, rozumiem już wszystko

Wielkie dzięki za pomoc, życie mi ratujesz!

Jak ja Ci się odwdzięcze...
6 cze 20:32