Matematyka finansowa studia
paulina9715: Hej

Mam problem z zadaniami na matematykę finansową. Czy ktoś mógłby je rozwiązać? Najmilej
widziane rozwiązanie w Excelu

Z góry dziękuję za pomoc

1. (4 pkt) Jaką kwotę trzeba wpłacać na konto na początku każdego roku przez sześć lat, aby
przez kolejnych sześć lat otrzymywać z tego konta 4000 zł na końcu każdego roku? Konto jest
oprocentowane nominalną roczną stopą procentową 9,65% z kapitalizacją kwartalną.
2. (5 pkt) Karol otworzył w banku A konto oprocentowne stopą 8,2% p.a z kapitalizacją
półroczną, na które przez 2 lata wpłacał po 210 zł na początku każdego miesiąca. Po tym
okresie wszytskie oszczędności przeniósł z bank A na konto założone w banku B, oprocentowane
efektywną roczną stopą procentowa i .Po 4 latach zlikwidował konto w banku B i wszytskie
zgromadzone tam oszczędności wpłacił na konto założone w banku C, na które dodatkowo przez 3
lata wpłacał po 460 zł na koniec każdego kwartału. Konto w banku C było oprocenowane stopą
5,5% p.a z kapitalizacją miesięczną. Po 3 latach od założenia konta w banku C, Karol wypłacił
z niego wszytskie pieniądze, otrzymując 14693 zł. Wyznaczyć i.
3. Patrycja otworzyła w banku A konto, na które przez 4 lata wpłacała po 2820 zł na początku
każdego kwartału. Po 2 latach od ostatniej wpłaty Patrycja wypłaciła z tego konta wszytskie
pieniądze, otrzymując 61107 zł. Za połotwę tej kwoty kupiła w banku B rentę nieskończoną o
ratach w wysokości X zł wypłacanych na koniec każdego roku. Za pozostałą kwotę kupiła w
banku C rentę 7−letnią o ratach w wysokości Y zł, wypłacanych na początku każdego roku. W
bankach A,B i C obowiązywała ta sama nominalna roczna stopa oprocentowa j z kapitalizacją
kwartalną.
a) (2 pkt) Wyznaczyć j.
b) (3 pkt) Wyznaczyć Y – X.
4. (4 pkt) Gabriel wpłacił następujące kwoty do funduszu A, oprocentowanego efektywną roczną
stopą oprocentową 13%:
40 na koniec każdego miesiące 1−go roku
70 na koniec każdego miesiąca 2−go roku
100 na koniec każdego miesiąca 3−go roku
Po upływie pół roku od ostatniej wpłaty Gabriel wypłacił całą kwotę zakumulowaną w funduszu A i
za te pieniądze kupił w funduszu B rentę 4−letnią, oprocentowaną nominalną roczną stopa 11,9%
z kapitalizacją kwartalną, z której przez n kwartałów będzie mu wypłacane po 177,7 na początku
każdego kwartału. Wyznaczyć n.
5. (4 pkt) W momencie t = 0 Syliwa wpłaca 3000 zł do funduszu A oprocentowanego na 11% rocznie
przy kapitalizacji miesięcznej. Po każdym roku odsetki z funduszu A są reiwestowane w funduszu
B oprocentowanym na 13,2% rocznie z kapitalizacją kwartalną. Odestki z funduszu B są po każdym
roku reinwestowane w funduszu C, gwaratującym roczną efektywną stopę 14,5%. Wyznaczyć łączną
wartość wszytskich funduszy w momencie t = 12 (tzn. na koniec 12−tego roku)
6. (4 pkt) Projekt inwestycyjny A wymaga zainewstowania 20 tys. zł w dniu 2 czerwca 2016r, 15
tys zł, w dniu 29 lipca 2016 oraz 8 tys. zł w dniu 22 września 2016r , przynosząc dochody 11
tys.zł w dniu 25 listopada 2016 roku oraz X zł w dniu 20 lutego 2017 r. Projekt inewstycyjny B
wymaga zainwestownia 24 tys zł w dniu 2 czerwca 2016r oraz X zł w dniu 23 września 2016r,
przynosząc dochody 32 tys zł w dniu 19 pazdziernika 2016 roku oraz 21 tys zł w dniu 27 grudnia
2016 roku. Przy efektywnej rocznej stopie procentowej 11,4% obie inwestycje mają taką samą
wartość zaktualizowaną netto. Wyznaczyć X
7. (4 pkt) Barbara zaciągnęła w banku kredyt, który spłacała przez 4 lata w równych ratach po
441,9 zł na koniec każdego kwartału. Do naliczenia odsetek bank stosował roczną stopę
procentową 8% i kapitalizację kwartalną. Wyznaczyć kwotę kredytu.
yht:
Zad. 7
x − kwota kredytu
8% : 4 = 2% = 0,02 = p − oprocentowanie kredytu w skali kwartału
r = 441,90 zł
4*4 = 16 (liczba kwartałów w okresie spłaty kredytu)
x*(1+p) − kwota do spłacenia na koniec pierwszego kwartału po naliczeniu odsetek
x*(1+p)−r − kwota do spłacenia na koniec pierwszego kwartału (po wpłaceniu pierwszej raty)
[x*(1+p)−r]*(1+p) = x*(1+p)
2−r*(1+p)− kwota na koniec 2−go kwartału
x*(1+p)
2−r*(1+p)−r − kwota na koniec 2−go kwartału po wpłaceniu drugiej raty
x*(1+p)
3−r*(1+p)
2−r*(1+p)−r − kwota na koniec 3−go kwartału po wpłaceniu trzeciej raty
...
x*(1+p)
16−r*(1+p)
15−r*(1+p)
14− ... −r = x*(1+p)
16
−r*[(1+p)
15+(1+p)
14+...+(1+p)
2+(1+p)
1+(1)] = 0 − kwota na koniec 16−go kwartału po
wpłaceniu ostatniej raty
gdzie S
16 = [(1+p)
15+(1+p)
14+...+(1+p)
2+(1+p)
1+(1)] − suma 16 początkowych wyrazów
ciągu geometrycznego w którym a
1 = 1, q=(1+p)
| 1−(1+p)16 | | 1−(1+p)16 | | (1+p)16−1 | |
S16 = 1 * |
| = |
| = |
| |
| 1−(1+p) | | −p | | p | |
x*(1+p)
16 −r*[(1+p)
15+(1+p)
14+...+(1+p)
2+(1+p)
1+(1)] = 0
| (1+p)16−1 | |
x*(1+p)16 −r* |
| = 0 |
| p | |
| (1+p)16−1 | |
x*(1+p)16 = r* |
| ||:(1+p)16 |
| p | |
| (1+p)16−1 | |
x = r* |
| |
| p*(1+p)16 | |
podstawiamy dane
p = 0.02
r = 441.90
| (1+0.02)16−1 | |
x = 441.90 * |
| |
| 0.02*(1+0.02)16 | |
x = 5999.99 ≈
6000 zł