problem!
alinka: hej, mam problem z zadankiem z matematyki..Koszty całkowite i przychody całkowite
przedsiębiorstwa dane są funkcją TC(x)= 1/3x3−9x2+80x+12,
TR(x)=−2x2+40x
a) wyznacz wielkość produkcji, która zapewniłaby maksymalny wynik ekonomiczny oraz optymalny
poziom ceny (punkt równowagi)
b) wyznacz maksymalną możliwą do uzyskania wartość wyniku ekonomicznego
może ktoś z was miał takie zadanie?
6 cze 18:57
Omikron: Największy zysk jest uzyskiwany, gdy MC(x)=MR(x)
MC(x)=TC'(x)
MR(x)=TR'(x)
Jak już wyjdzie Ci wielkość produkcji, to cenę wyznaczysz z funkcji popytu P(x)
TR(x)=P(x)*x
6 cze 19:03
alinka: a jak rozwiązać takie: W przedsiębiorstwie oszacowano funkcję produkcji jako funkcję wyłącznie
analizowanego zmiennego czynnika produkcji A: Q= −1/12A3+12A2. Jaka jest maksymalna możliwa
do uzyskania wielkość produkcji Q? czarna magia dla mnie..
6 cze 19:27
Omikron: Skoro jeden zmienny czynnik A, to w takim razie jest to zwykła funkcja jednej zmiennej. Szukasz
maksymalnej wartości tak jak przy normalnej funkcji (pochodna, ekstrema)
6 cze 22:02