matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
zagubiona:
jak policzyć taką całkę? ∫(a
2
+x
2
)
−3/2
dx
6 cze 18:22
Mariusz:
Podstawienia
√
a
2
+x
2
=t−x lub
√
a
2
+x
2
=xt+a lub
a
2
+x
2
t
2
=
x
2
Można też przez części
6 cze 18:26
zagubiona:
i co dalej?
6 cze 18:27
Mariusz:
dx
1
a
2
+x
2
−x
2
∫
=
∫
dx
(a
2
+x
2
)
√
a
2
+x
2
a
2
(a
2
+x
2
)
√
a
2
+x
2
1
dx
(−x)
=
(∫
+∫x
dx)
a
2
√
a
2
+x
2
(a
2
+x
2
)
√
a
2
+x
2
1
dx
x
dx
=
(∫
+
−∫
)
a
2
√
a
2
+x
2
√
a
2
+x
2
√
a
2
+x
2
1
x
=
+C
a
2
√
a
2
+x
2
6 cze 18:34