Suma szergu z definicji
janusz: | | 4n+5n | |
Oblicz: ∑ |
| , n=1 do ∞, nie potrafie tego policzyc z definicji, czy moze ktos |
| | 6n | |
napisac krok po kroku jak policzyc?
Probowałem cos typu
| | 4 | | 5 | |
( |
| )n+( |
| )n ale nei jestem w stanie nic wiecej policzyc |
| | 6 | | 6 | |
6 cze 18:18
Mila:
| | 2 | | 5 | |
=∑(n=1 do∞)( |
| )n+∑(n=1 do∞)( |
| )n= |
| | 3 | | 6 | |
masz sumy szeregów geometrycznych o ilorazie q∊(0,1)
6 cze 18:39
janusz: odpowiedz mam 7 a nie 9 wiec co nie jest tak, wpisujac w wolframam wychodzi tez 7
6 cze 19:02
Mila:
Policzyłam od n=0. ( zapisałam, że od 1!)
Popraw, wiesz jak?
6 cze 19:14
janusz: tak dziekuje za odpowiedz, to mnie troche zmylilo
6 cze 20:29
6 cze 20:32
janusz: Znaczy miałem na myśli, że umiem to już sobie policzyć, ale dzieki
6 cze 20:39
Mila:
6 cze 20:50