granica
Agata: Witam

Oblicz, które wyrazy ciągu niekończonego (a
n), gdzie a
n = (n) / (2n − 1) są oddalone
od liczby 1/2 o mniej niż 1/10 .
6 cze 16:01
'Leszek: Jest to zgodne z definicja granicy ciagu : | an − g | < ε ⇔ | an − 1/2 | < 1/10
6 cze 16:04
'Leszek: Sorry za szybko wyslalem , dokonczenie ....
| | 2n − 2n + 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| |< |
| ⇔ | |
| | < 1/10 ⇒ 4n − 2 > 10 ⇒ n >3 |
| | 4n − 2 | | 10 | | 4n −2 | |
n ≥ 4 , czyli poczawszy od wyrazu a
4
6 cze 16:12
Agata: Wyszło mi, że n > 3 , a w odpowiedzi mam, ze a26 ; a27 ; a28; a29 ...
6 cze 16:13
powrócony z otchłani:
To zle jest w ksiazce ... zreszta sprawdz sama ... wyznacz a4 i sprawdz czy spelnia warunki
zadania
6 cze 16:20
'Leszek: Bedzie zgodne z odpowiedzia w podreczniku jezeli bedzie ε = 1/100 ,
ale Ty podalas ε = 1/10 ., wiec zdecyduj sie !
6 cze 16:25
'Leszek: Dla roznych wartosci ε beda inne odpowiedzi , zrob zadania ze zbioru zadan dla klasy II....
to sie przekonasz !
6 cze 16:27
Kacper:
Agata jeśli wejdziesz w ten temat to napisz
6 cze 17:13