zadanie 1 O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu cylindrycznym o promieni
jabłuszko: zadanie 1
O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu cylindrycznym o promieniu 6cm, jerzeli zanurzymy
w niej całkowicie metalowy sześcian o krawędzi 8cm?
zadanie 2
cysternę w kształcie walca o średnicy 1,5m i polu przekorju osiowego równym 7,5m kwadratowych
napełniono benzyną. W jakim czasie napełniono cysternę, jeżeli w ciągu minuty wpływa 30l
benzyny?
zadanie 3
Z ciasta w kształcie koła o promieniu 12cm upieczono trzy jednakowe różki (w kształcie
stożków). Ile nalezy zapłacić za napełnienie jednego różka (po brzegi) bitą śmietana jeśli 0,5
l śmietany kosztuje 8zł?
z góry dziękuję za pomoc ; )
25 sty 17:59
Godzio:
Vc = πr2H = 36πH
Vs = 83 = 512
36πH + 512 = π62(H+x)
36πH + 512 = 36πH + 36πx
512 = 36πx
x≈44,66 cm
25 sty 18:08
Godzio: 2.
H=7,5 : 1,5 = 5 =50dm
r=0,75= 7,5 dm
Vc = 7,52*π*50 ≈ 27730,125
27730,125 : 30 ≈ 924 min = 15,4 h
25 sty 18:13
jabłuszko: dziękuję bardzo
25 sty 19:28