pochodna
PrzyszlyMakler: Witam, nie zgadza mi się wynik z odpowiedzią
oblicz pochodną
y= log
3(2x) +log
x3
| | 1 | | 1 | |
mi wychodzi |
| − |
| |
| | x*ln3 | | xln3*(log3x)2 | |
w odpowiedzi jest:
proszę o pomoc i ew. rozpisanie przynajmniej drugiej części, bo pierwsza wychodzi mi
identycznie
6 cze 14:53
'Leszek: | | ln x | | ln x | |
log 3 x = y ⇔ x = 3y ⇔ ln x = y * ln 3 ⇒ y = |
| ⇔ log 3 x = |
| |
| | ln 3 | | ln 3 | |
Podstaw i zobacz !
6 cze 15:02
Jerzy:
| | log33 | | 1 | |
logx3 = |
| = |
| |
| | log3x | | log3x | |
| | 1 | |
( |
| ) ' = ... i policz teraz. |
| | log3x | |
6 cze 15:05
Jerzy:
| | ln3 | |
Albo inaczej: logx3 = |
| |
| | lnx | |
| | ln3 | | −1 | | 1 | | ln3 | |
( |
| )' = ln3* |
| * |
| = − |
| |
| | lnx | | ln2x | | x | | xln2x | |
6 cze 15:09
PrzyszlyMakler: Ale teoretycznie chyba moja odpowiedź też jest dobra. Ale dzięki nie znałem tego dopiero
zaczynam
6 cze 15:55
Jerzy:
Tylko teoretycznie ...praktycznie nie.
6 cze 15:55
PrzyszlyMakler: Dlaczego ? Przecież dobrze oblicxylem tylko nie zmieniłem na ln
6 cze 17:09
'Leszek: Wyniki koncowe w matematyce nalezy podawac w jak najprostszej postaci , po odpowiednich
skroceniach , uproszczeniach i.t.p ( na sprawdzianach traci sie punkty ) !
6 cze 17:12