Wielomiany
Dawid Sss: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W przez Q jest równa R
W(x) = x3−(8+m)x2+(2m+11)x+5m
Q(x) = x−1 R= −2
6 cze 14:40
Jerzy:
W(x) = P(x)*(x − 1) + R(x)
W(1) = R(1) = − 2
6 cze 14:42
Dawid Sss: | | −3 | |
czyli teraz W(1) = 13−(8+m)12+(2m+11)1+5m= −2 czyli po skróceniu i m= |
| ? |
| | 4 | |
6 cze 15:23
Dawid Sss: a nie pomyłka m=1 tak ?
6 cze 15:24
Jerzy:
Podstaw i sprawdź.
6 cze 15:27
Dawid Sss: no i wszystko się idealnie skróciło czyli źle bo powinna wyjść reszta −2 ehhh...
6 cze 15:59
Dawid Sss: mam po prostu podstawić za m 1 i potem podzielić ten wielomian W(x) przez Q(x) i powinna wyjść
mi reszta z dzielenia −2?
6 cze 16:16