Wyznasz pozostałe pierwiastki tego równania
Dawid Sss: | | 1−√13 | | 1+√13 | |
Wiedząc, że liczby |
| i |
| są pierwiastkami równania x4−x3−5x2+2x+6 |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz pozostałe pierwiastki tego równiania
6 cze 14:38
'Leszek: Wyznacz wielomian Q(x) = (x −x1)(x− x2) dla podanych pierwiastkow i nastepnie podziel
wielomian W(x) przez Q(x) i rozwiaz P(x) = 0, P(x) = W(x)/Q(x) ,
6 cze 14:56
Dawid Sss: Jakaś podpowiedź jak wyznaczyć ten wielomian ?
6 cze 16:06
powrócony z otchłani:
Ten znaczy ktory ?
Q(x)
6 cze 16:10
Dawid Sss: Tak
6 cze 16:14
'Leszek: Przeciez wielomia Q(x) napisalem Ci , podstaw podane pierwiastki x1 = ( 1 − √13)/2 oraz
x2 = (1+√13)/2
6 cze 16:16
Mila:
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
(x− |
| )*(x− |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+√13 | | 1−√13 | | (1−√13)*(1+√13) | |
=x2− |
| *x− |
| *x+ |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √13 | | 1 | | √13 | | 1−13 | |
=x2− |
| x− |
| *x− |
| x+ |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
=x
2−x−3
(x
4−x
3−5x
2+2x+6):(x
2−x−3)=x
2−2
−(x
4−x
3−3x
2)
−−−−−−−−−−−−−−
−2x
2+2x+6
−(−2x
2+2x+6)
================
0
⇔(x
4−x
3−5x
2+2x+6)=(x
2−2)*(x
2−x−3)
licz dalej sam.
6 cze 17:12
Dawid Sss: Czyli teraz muszę to pomnożyć skrócić obliczyć deltę i mam wynik ?
6 cze 19:52
jc: Przecież wiemy, co wyjdzie po wymnożeniu. Jaką deltę chcesz liczyć?
6 cze 19:55
Aga97: no... to skąd się biorą pozostałe pierwiastki ?
6 cze 19:57
jc: Z czynnika x2−2.
6 cze 20:02
Mila:
(x2−2)*(x2−x−3)=0
⇔x2−2=0 lub x2−x−3=0 tu już masz policzone pierwiastki ( podano w treści)
Zatem
x2−2=0
Licz.
6 cze 20:09
Dawid Sss: czyli po prostu wynik to √2 i √−2?
6 cze 20:23
Mila:
√−2 NIE ISTNIEJE w zbiorze liczb rzeczywistych!
x2−2=0⇔
(x−√2)*(x+√2)=0
x=√2 lub x=−√2
6 cze 20:52
Dawid Sss: Ale nie rozumiem co muszę dalej liczyć... jakaś drobna podpowiedź
6 cze 20:53
Dawid Sss: wiem źle postawiłem − zauważyłem po fakcie...
6 cze 20:53
Mila:
Odp . Pozostałe dwa pierwiastki podanego wielomianu to : √2 i −√2.
6 cze 20:56