Rozwiąż nierówność
Dawid Sss: a) (7−x)(2x−3)(x+1) > 0
b) (x−5)(x−3)2 ≤ 0
c) (3x−5)(x−4)x ≥ 0
d) x3−x2−4x+4 < 0
e) x3−x2−8x+12 ≤ 0
6 cze 14:34
Omikron:
Jeżeli chodzi o a,b i c to odsyłam tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
d) Wyciągamy przed nawias
x
2(x−1)−4(x−1)<0
(x−1)(x
2−4)<0
(x−1)(x−2)(x+2)<0
e) Zauważ, że 2 jest pierwiastkiem. Podziel przed (x−2) stosując schemat Hornera. Potem liczysz
deltę
i postać iloczynowa gotowa.
6 cze 15:06
Omikron: Jeszcze jeżeli chodzi o e) to wyjdzie postać (x−2)(....)≤ 0
Czyli nie możesz tak podzielić, żeby zniknęło x−2, po prostu chcesz uzyskać równanie kwadratowe
w drugim nawiasie.
6 cze 15:08
Dawid Sss: A mam takie dodatkowe pytanie zasada jest taka że rysujemy wykres zawsze od prawej strony i od
góry gdy pierwsza liczba wielomianu jest dodatnia... czyli w tym 5 przypadkach zawsze rysuje
od góry czy czegoś nie rozumiem?
6 cze 15:17
Jerzy:
Tak , to zależy od znaku współczynnika przy najwyższej potędze.
6 cze 15:21
Dawid Sss: Może napiszę sobie jakie wyniki mi wyszły a ktoś mądry tylko da znać czy dobrze okej ?
b) x=5 x=3
d) x=1 x=2 x=−2
a przykład e jest trochę bardziej skomplikowany...
6 cze 15:39
Adamm: nierówność z równanie to co innego
6 cze 15:40
Dawid Sss: Ale... żeby narysować tą nierówność to musze mieć miejsca gdzie linia przecina oś x i to są to
miejsca?
6 cze 20:55
Adamm: tak
6 cze 20:57
Mila:

a) (7−x)(2x−3)(x+1) > 0
m. zerowe wielomianu:
7−x=0 lub 2x−3=0 lub x+1=0
Po wymnożeniu wsp. przy x
3 jest ujemny ( nie trzeba wykonywać mnożenia!)
Rysujemy oś liczbową.
6 cze 21:06
Mila:
e) x3−x2−8x+12 ≤ 0
w(x)=x3−x2−8x+12
W(1)=1−1−8+12≠0
w(−1)=−1−1+8+12≠0
w(2)=8−4−16+12=0
x=2 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera:
1 −1 −8 12 x=2
1 1 −6 0
w(x)=(x−2)*(x2+x−6)
w(x)=0 ⇔ x=2 lub x2+x−6=0 licz pierwiastki i daj odpowiedź do (e)
6 cze 21:11
Dawid Sss: Dlaczego nie trzeba wykonywać mnożenia ? jak do tego szybko dojść ?
6 cze 22:31
Dawid Sss: napisałby mi ktoś w którym rysuje od góry a w którym od dołu bo jakoś wydaje mi się że ta
zasada znaleziona na tej stronie nie jest pełna...
albo po prostu ja nie rozumiem
6 cze 22:43
Dawid Sss: czyli znaczenie ma tylko znak? plus lub minus a to czy najwyższa potęga jest parzysta czy nie,
nie ma znaczenia ?
6 cze 22:56
Mila:

Masz nierówność:
x
3−x
2−8x+12 ≤ 0 po rozłożeniu na iloczyn czynników liniowych ( pierwszego stopnia)
(x−2)*(x−2)*(x+3)≤0⇔
(x−2)
2*(x+3)≤0 przy najwyższej potędze masz 1x
3
x=2 pierwiastek podwójny, przy przejściu przez 2 nie zmienia się znak.
x∊(−
∞,−3>∪{2}
Jeżeli nie wiesz czy zaczynać od dółu czy od góry to policz wartość dla x>2
np x=4
w(4) =64−16−32+12=76−48>0 zaczynasz od góry
Drugi przykład: po rozłożeniu na iloczyn
−x
3+6x
2−11x+6>0
(x−2)*(x−1)*(−x+3)>0
x=2, x=1, x=3 największy pierwiastek to 3.
5>3
w(5)=(5−2)*(5−1)*(−5+3)=3*4*(−2)<0 zaczynasz od dołu
x∊(−
∞,1)∪(2,3)
6 cze 23:22
kaja: 2x−(5+1/2x)=x−7
9 sty 19:29
Jolanta: Przed nawiasem minus ,zmieniamy znaki
2x−5−12x=x−7
112x−x=−7+5
12x=−2 /*2
x=−4
10 sty 10:27