Wielomian i reszta z dzielenia
lewmatematyczny: Wyznaczyć resztę R(x) z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian D(x)=x
3 +2x
3 − x −1,
wiedząc, że W(−1)=−1 i W(2)=2.
Ktoś ma jakiś pomysł? Mam pustkę w głowie
6 cze 12:28
powrócony z otchłani:
Napisz jeszcze raz D(x)
6 cze 12:33
lewmatematyczny: d(x)=x3+2x3−x−1
6 cze 12:43
powrócony z otchłani:
x
3 + 2x
3 
Na pewno
6 cze 12:45
lewmatematyczny: z całą pewnością, ma niewymierne miejsca zerowe
6 cze 14:19
lewmatematyczny: aa, przepraszam, x3 + 2x2
6 cze 14:21
Adamm: niech W(x)=ax4+bx3
wtedy a=−1/4, b=3/4
i R(x)=−11x2/4+x+5/4
albo niech W(x)=ax5+bx3
wtedy a=−1/4, b=5/4
i R(x)=x2/4+x/2
zadanie nie ma rozwiązania
6 cze 15:05
lewmatematyczny: I właśnie co ciekawe brakuje tu trochę równań dla np W(x)=ax
5+bx
4+cx
3+dx
2+ex+f,
bo nie można wykluczyć takich wielomianów. Trudno, może po prostu jest błąd w książce i to
tylko
niepotrzebne wysiłki
6 cze 15:30
Adamm: czemu brakuje?
takich wielomianów jest nieskończenie wiele
ja tylko chciałem stwierdzić fakt
6 cze 15:32
lewmatematyczny: w porządku, po prostu nie wydaje mi się, że w takim zadaniu może być nieskończenie wiele
odpowiedzi,
zadanie to pochodzi z konkursu i było przedrukowane do zbioru.
6 cze 15:52
powrócony z otchłani:
Po prostu wielomian D(x) jest zle dobrany do zadania
6 cze 15:56
Adamm: powrócony, myślę że nawet z inny D(x) wiele by nie zmienił
chodzi raczej o brak informacji
6 cze 15:57
powrócony z otchłani:
Gdyby D(x) = (x+1)(x−2) to bylbys w stanie zrobic to zadanie ... w k9ncu wlasnie na tym
polegaja tego typu zadania
6 cze 16:00
powrócony z otchłani:
Na zauwazeniu ze:
R(−1) = W(−1) i R(2)=W(2)
I rozwiazaniu ukladu rownan z dwoma niewiadomymi (wspolczynniki dwumia u R(x) )
6 cze 16:02
lewmatematyczny: Właśnie to jest oczywiste, dlatego wydaje mi się, że nie może to być tak proste,
jak wspomniałem pochodzi z konkursu.
6 cze 16:02