Różniczka
Kora: 2x+3y−1+(4x+6y−5)y'=0
Wychodzi mi w skrocie
t=2x+3y
czyli całka z
| | 2 | | 1 | |
Czyli robiac calke wymierna wychodzi ∫− |
| dt − 3∫ |
| dt |
| | 3 | | 3−3t | |
i potem wynik
−4x+6y+3ln|3−6x+9y|=3x+C
Co jest zle?
6 cze 10:20
Jerzy:
| | 3 | | 1 | |
Przekształć równanie do postaci: |
| + |
| (4x + 6y − 5) + (4x + 6y − 5)y' = 0 |
| | 2 | | 2 | |
i podstawiaj: 4x + 6y − 5 = t
6 cze 11:07
Kora: A co bylo zle w tym podstawieniu? Bo zalezy mi na zlokalizowaniu bledow i wyeliminowaniu ich
niz na samym policzeniu tego
6 cze 11:11
Jerzy:
Może być , tylko wtedy masz równanie:
2x+3y−1 + (4x+6y−5)y' = 0
(2x+3y−1) + (2*(2x+3y−1) − 3)y' = 0
t = 2x + 3y − 1
| | t' − 2 | |
t + (2t − 3) |
| = 0 |
| | 3 | |
6 cze 11:15
Jerzy:
3t + (2t − 3)(t' −2) = 0
3t + 2tt' − 4t − 3t' + 6 = 0
(2t − 3)t' − t + 6 = 0
2t + 9lnIt −6I = x + C
6 cze 11:20
Kora: A dlaczego przyjecie za stala = 0 i napisanie t=2x+3 jest zle? (zle wychodzi), bo nie do konca
to rozumiem, czy zawsze musi byc mozliwie ax+by+c?
6 cze 11:29