Gemoetria anal- 3d
Pomocy!: Geometra analityczna w przestrzeni: Oblicz odległość punktu P:(3,4,5) od prostej
l : ( x+y−z=0 x−y+z=2)
trzeba skorzystać ze wzoru d=IPMxKI/IKI I I− wartosc wektora. Jednak nie mogę sobie poradzić
z "ułożeniem wektorów". Pozdrawiam
6 cze 09:37
Jerzy:
Na początek wyznacz równanie prostej, bo masz ją podaną w postaci krawędziowej.
6 cze 09:45
Jerzy:
Możesz też od razu wyznaczyc wektor kierunkowy tej prostej v.
Wybierz dowolny punkt prostej Q
Znajdź wektor PQ
| | |PQ x v| | |
Odległość : d = |
| |
| | |v| | |
6 cze 09:50