Całkowanie przez części
całkii: ∫x lnx dx=
Nie mam pojęcia, jak do tego się zabrać, co pod które podstawiać...
6 cze 08:32
powrócony z otchłani:
Przez czesci

u' = x
v = lnx
6 cze 08:33
powrócony z otchłani:
Masz tylko dwie mozliwosci podstawienia ... jak w jedna strone nic nie dalo to podstawiasz na
odwrot −−− tak trudno to samemu zrobic?
6 cze 08:34
Jerzy:
∫xlnxdx = .....
| | x2 | | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
... = |
| *lnx − |
| ∫x2* |
| dx = |
| *lnx − |
| ∫xdx = |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
6 cze 08:40
całkii: Dobra już wiem, dzięki za pofatygowanie się żeby odpisac...
6 cze 08:41
całkii:
A taka? Podstawiałam, ale coś chyba za bardzo się uprościło, bo wyszło mi 2
6 cze 09:08
kochanus_niepospolitus:
t = 1−3x
dt = −3dx
i masz już całkę elementarną: −3∫ t−1/2 dt
6 cze 09:09
całkii: Dzięki!
6 cze 09:10
Jerzy:
t =
√1− 3x ; t
2 = 1 − 3x ; 2tdt = −3dx
| | 2 | |
...... = − |
| ∫dt = .... ? |
| | 3 | |
6 cze 09:11
Jerzy:
Szybsze podstawienie: t = √1 − 3x
6 cze 09:12
Jerzy:
@kochanus ... popraw
6 cze 09:13
całkii: | | −1 | |
Tam na samym początku nie będzie przypadkiem |
| zamiast −3? |
| | 3 | |
6 cze 09:21
Jerzy:
Tak , kochanus się pomylił
6 cze 09:22
Jerzy:
Podstaw tak, jak Ci pokazałem. Jest szybciej i prościej.
6 cze 09:23
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... co za różnica (które podstawienie) ... i tu i tu masz całkę z funkcji elementarnej:
f(t) = tα
6 cze 09:27
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
tak ... oczywiście winno być − |
| przed całką w moim przypadku |
| | 3 | |
6 cze 09:28
6 cze 09:35