y | π | |||
Wyznaczyć rozwiązanie zagadnienia xy' = y + x tg | , y(1)= | |||
x | 2 |
y | ||
xy' = y + xtg | /:x | |
x |
y | y | |||
y'= | + tg | |||
x | x |
du | |
x = tgu / *dx | |
dx |
dxtgu | ||
du = | /: tgu | |
x |
du | dx | ||
= | |||
tgu | x |
du | dx | |||
∫ | = ∫ | |||
tgu | x |
dx | ||
∫ | =ln|x|+c | |
x |
du | cosu | |||
∫ | =∫ | du=ln|sinu|+c bo (sinu)'=cosu | ||
tgu | sinu |
y | ||
Hmm ln|sin | | = ln|x|+C | |
x |
π | ||
y(1)=arcin(C)= | , więc C=1, bo sin(π/2)=1 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |