matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Michał:
Oblicz całkę ∫x
2
ln
√
x
dx
6 cze 00:46
Adamm:
przez części by pozbyć się logarytmu
6 cze 00:48
mat:
x
2
x
3
x
3
1
∫
lnxdx=
lnx−∫
dx
2
6
6
x
x
3
x
2
=
lnx−∫
dx
6
6
x
3
x
3
=
lnx−
6
18
6 cze 01:03
Michał:
ln
√
x
x
2
1
x
3
√
x
3
x
3
ln
√
x
1
x
3
−
∫
3
3
√
x
podstawić t=
√
x
?
6 cze 01:04
mat:
1
ln
√
x
=lnx
1/2
=
lnx
2
6 cze 01:04
Michał:
przepraszam ale doprawdy nie rozumiem tego ostatniego...
20 cze 20:05