Oblicz całkę
365: Oblicz całkę
∫cos3(3x)dx=..
Proszę o pomoc
5 cze 23:44
mat: najpierw podstawienie 3x=t
dx=dt/3
1/3∫cos(t)*cos2(t)dt
=1/3∫cos(t)[1−sin2(t)]dt
sint=s //kolejne podstawienie..
5 cze 23:46
Mariusz:
∫cos3(3x)dx=∫(1−sin2(3x))cos(3x)dx
i podstawienie t=sin(3x)
∫cos3(3x)dx=∫cos(3x)cos2(3x)dx
i możesz liczyć przez części
5 cze 23:48
365: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pierwszym sposobem ; ... |
| ∫(1−s2)ds= |
| *s− |
| s3+C= |
| sint− |
| (sint)3= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin3x− |
| (sin3x)3+C |
| | 3 | | 9 | |
| | 1 | |
a drugim jeszcze coś innego  po podstawieniu = 3∫(1−t 2)dt=3t−3* |
| t3+c= |
| | 3 | |
=3sin3x−(sin
3x)+C
| | 1 | |
A odp w książce |
| sin3x(2+cos23x)+c |
| | 9 | |
6 cze 00:03
365: możecie pokazać gdzie mam błąd ? czy ogólnie źle to zrobiłem
6 cze 00:03
mat:
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin3x(1− |
| (1−cos23x)) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| sin3x(1− |
| + |
| cos23x) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| sin3x( |
| + |
| cos23x) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 cze 00:58
mat: błąd w drugim sposobie (który jest tak naprawde tym samym co pierwszy

)polega na tym
ze tam ma byc
| 1 | |
| ∫(1−t2)dt a nie 3∫(1−t2)dt |
| 3 | |
6 cze 01:00