zbuduj kąt
000000: | | 2√5 | |
Jak zbudować w ukł. wsp kąt o mierze sin α= |
| ? Bardzo prosze o jakąś podpowiedź, nie |
| | 9 | |
wiem jak to mozna zrobic
5 cze 23:13
po prostu Michał: policz przyblizona wartosc i odczytaj z tablic?
5 cze 23:14
Milo: Z definicji sinusa dla kąta skierowanego:
| | y | |
sinα = |
| . gdzie r = √x2+y2 |
| | r | |
jeśli przyjmiemy więc y = 2
√5 możemy policzyć x:
r = 9
√x2 + (2√5)2 = 9
x
2 + 20 = 81
x
2 = 61
x =
√61
Czyli ramię kąta będzie przechodzić przez punkt (
√61,2
√5)
5 cze 23:21
000000: Dziękuję
5 cze 23:23
Saizou : Warto dodać, że punkt (√61, 2√5) jest konstruowalny xd
5 cze 23:23
Mila:

sinα>0 dla ∊(0,π)
|AB|=
√22+12=
√5
y=2
√5
5 cze 23:24
Izzy: Saizou co to znaczy, że punkt jest konstruowalny?
5 cze 23:25
Saizou : że można go skonstruować, przy pomocy cyrkla i linijki
5 cze 23:26
an:

Zadanie ZBUDOWAĆ
AB=9, BE=4, DE=2
BD=BC=
√20
6 cze 11:34
6 cze 11:35