Rozwiąż równanie
Wolder: Rozwiąż równanie: |x9−x|+|x8−x7|=|x9−x8+x7−x|.
Zadanie rozwiązuje w następujący sposób:
|x9−x|+|x8−x7|=|x9−x8+x7−x|
|x(x8−1)|+|x7(x−1)|=|(x−1)(x8+x6+x5+x4+x3+x2+x)|
|x(x−1)(x+1)(x2+1)(x4+1)|+|x7(x−1)|=|x(x−1)(x7+x5+x4+x3+x2+x+1)|
|(x+1)(x2+1)(x4+1)+|x6|=|x7+x5+x4+x3+x2+x+1|
|x7+x6+x5+x4+x3+x2+x+1|+|x6|=|x7+x5+x4+x3+x2+x+1|
Tutaj stanąłem i nie wiem co dalej z tym zrobić. Jakieś pomysły?
5 cze 22:50
Adamm: było już na forum
poszukaj
5 cze 22:58
Adamm: chociaż w sumie było dosyć dawno
|a|+|b|≥|a−b| ⇔ (|a|+|b|)2≥(|a−b|)2 ⇔ |ab|≥−ab
równość zachodzi oczywiście wtedy gdy ab≤0
przyjmujesz a=x9−x oraz b=x8−x7 i masz jak na tacy rozwiązane
5 cze 23:00
Wolder: Nigdzie nie mogę znaleźć.
5 cze 23:01
Wolder: Ok, dzięki za podpowiedź.
5 cze 23:01
kochanus_niepospolitus:
|x9−x|+|x8−x7|=|x9−x8+x7−x|
1o
x9 − x ≥ 0 ∧ x8 − x7 ≤ 0
x(x8−1) ≥ 0 ∧ x7(x−1) ≤ 0
x = 0 ∨ x = 1
2o
x9 − x < 0 ∧ x8 − x7 > 0
x < −1
a więc:
x<−1 ∨ x = 0 ∨ x = 1
koooniec ... i po co Ci to było rozpisywać wszystko ? Wystarczy chwilkę pomyśleć
5 cze 23:02
Wolder: Tak, to jest poprawny wynik. Piękne dzięki!
5 cze 23:09