matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowodzenie równości trygonometrycznych
KLM:
1 + 2cosx + cos2x
x
= − ctg
2
, proszę o pomoc
1 − 2cosx + cos2x
2
5 cze 22:50
Eta:
Korzystam ze wzorów
x
x
cos(2x)=2cos
2
x)−1 , 1+cosx=2cos
2
, 1−cosx=2sin
2
2
2
założenie cosx≠0
1+2cosx +2cos
2
x−1
2cosx(1+cosx)
L=
=
=
1−2cosx+2cos
2
x−1
−2cosx(1−cosx)
x
2cos
2
2
x
=
=−ctg
2
=P
x
−2sin
2
2
2
5 cze 22:58
KLM:
Bardzo dziękuję
5 cze 23:05
Eta:
5 cze 23:13