calki
calka: Rozwazmy nastepujace zagadnienie poczatkowe na prostej
y'(t)=−3t2y(t); y(0) = 1.
a) Sformułowac twierdzenie Picarda−Lindelöfa,
b) okreslic przedział [0; α] na którym równanie posiada dokładnie jedno rozwiazanie o wykresie
zawartym w prostokacie [0; α]X[−7; 9].
5 cze 22:19
calka:
Twierdzenie Picarda−Lindelöfa
| | df | |
Niech funkcje f(t,y) oraz |
| beda ciagle na prostokacie R={(t,y): t0≤t≤t0+a, |
| | dy | |
|y−y
0|≤b}.
| | b | |
Oznaczmy przez M=max|f(t,y)| a przez α=min{a, |
| }. Wtedy zagadnienie y'=f(t,y), y(t0)=y0 |
| | M | |
ma dokladnie jedno rozwiazanie na odcinku [t
0, t
0+α].
Jak je tu zastosowac?
6 cze 07:54
calka:
Czyli z danych z zadania mamy:
y'(t)=f(t,y)=−3t2y(t); U[df}{dy}=−3t2
t0=0; y0=1
R=[0,a]X[−b+1, b+1].
M=max|−3t2y|=max 3t2|y|
A jak dalej wyznaczyc a i b?
6 cze 17:04
calka:
M=max 3t2|y|≤3a2(b+1) (bo t≤a i y≤b+1)
Czy moge porownac przedzialy tych prostokatow, aby wyznaczyc a i b?
Tzn.
−b+1=−7→b=8
b+1=9→b=8
oraz a=α.
Ale czy ja moge tak zrobic, bo wtedy wychodzi, ze a=α ? A tak chyba nie bedzie?
6 cze 17:45
calka: ?
6 cze 20:22
calka: Bo skoro ma byc na [−7,9], to wyznaczam z warunku [−b+1, b+1]. Wtedy b=8.
Ale a niekoniecznie musi byc rowne α.
Dalej mamy
| | b | | 8 | | 8 | | 8 | |
α=min{a, |
| }=min{a, |
| }=min{a, |
| }≤ |
| |
| | M | | 3a2*9 | | 27a2 | | 27 | |
Dobrze?
6 cze 21:35
calka: ?
7 cze 10:02
calka: ?
7 cze 16:14
calka: Moze jednak ktos pomoze?
7 cze 18:20