zadania z egzaminu:
niepoprawny: Czy ktoś pomoże?
http://magweb.math.uni.wroc.pl/egzmgr/mgr2017.02/Otw1702p.pdf
korzystam z d'Alemberta i mam:
| | e | |
|x|< |
| dobry promień zbieżności? |
| | 4 | |
zad.2.:
F(x,y,z)=x
4+y
4+z
4−λ(x
2+y
2+z
2−1)
| ⎧ | dFdx=4x3−λ2x | |
| ⎜ | dFdy=4y3−λ2y | |
| ⎨ | dFdy=4y3−λ2y |
|
| ⎩ | dFdλ=−(x2+y2+z2−1) | |
przyrównuję do zera
| ⎧ | 0=4x3−λ2x | |
| ⎜ | 0=4y3−λ2y | |
| ⎨ | 0=4y3−λ2y |
|
| ⎩ | 0=−(x2+y2+z2−1) | |
mam
| ⎧ | 4x3=λ2x | |
| ⎜ | 4y3=λ2y | |
| ⎨ | 4z3=λ2z |
|
| ⎩ | x2+y2+z2=1 | |
x,y,z nie mogą być równocześnie =0;
natomiast z warunków x+y+z=0 i x
2+y
2+z
2=1 tylko jedna zmienna naraz może być równa zero.
1.x=0:
| ⎧ | 0=λ0 | |
| ⎜ | 2y2=λ | |
| ⎨ | 2z2=λ |
|
| ⎩ | y2+z2=1 | |
y
2=z
2
2y
2=1
2.y=0:
| ⎧ | 2x2=λ | |
| ⎜ | 0=λ0 | |
| ⎨ | 2z2=λ |
|
| ⎩ | x2+z2=1 | |
x
2=z
2
3.z=0:
| | ⎧ | 2x2=λ | |
| | ⎜ | 2y2=λ | |
| | ⎨ | 0=λ0 |
|
| | ⎩ | x2+y2=1 | |
x
2=y
2
mam punkty stacjonarne, teraz macierz drugich pochodnych
12x
2−2 0 0
0 12y
2−2 0
0 0 12z
2−2
podstawiając odpowiednie punkty stacjonarne główny wyznacznik wychodzi ujemny! czyli brak
miejsc ekstremalnych czy coś źle policzyłem

?
ktoś ogarnia mnożniki Lagrange'a?
5 cze 22:07
niepoprawny: [małe literówki ale punkty takie o jakie mi chodziło]
5 cze 22:08
Adamm: 1. ok
2. robi się to inaczej
z tw. Weierstrassa wiemy że wartość najmniejsza/największa istnieje
grad. F = λ grad. (x2+y2+z2) + μ grad. (x+y+z)
x2+y2+z2=1
x+y+z=0
stąd mamy
4x3=2λx+μ
4y3=2λy+μ
4z3=2λz+μ
wyznaczasz stąd x, y, z
5 cze 22:25
Adamm: i druga uwaga, nie liczysz tutaj wyznacznika
5 cze 22:31
niepoprawny: tak coś mi świtało że jak są dwa warunki to w ten sposób... dzięki.
a wyznacznik liczyłem dla podstawionych punktów, a nie ogólnie.
Zaraz coś naskrobię jeszcze jak mi nie wyjdzie coś dobrego.
5 cze 22:33
Adamm: tak, nie liczysz w ogóle go tutaj nie liczysz
sprawdzasz punkty bezpośrednio
5 cze 22:34
Adamm: trochę się zapętliłem, rozumiesz o co chodzi
5 cze 22:35
niepoprawny: a warunek o dodatniości formy kwadratowej

?
5 cze 22:40
Adamm: tak, to nie są ekstrema lokalne
tutaj masz ściśle określony warunek
5 cze 22:46
niepoprawny: ok, tylko kontrola zrozumienia:
Badam ekstrema funkcji na zadanym warunku [funkcja, ewentualnie kilka jak więcej zmiennych]
metoda mnożników lagrange'a mówi mi o punktach stacjonarnych w języku poziomic
tak jakbym warunkującą funkcję przesuwał w przestrzeni sprawdzał gdzie pochodne się zerują
jeśli to źle rozumiem to zaraz poszukam jakiejś literatury i nie będę już zawracał gitary
5 cze 22:58