Wyznacz liczby: a) a,b tak, aby liczby 1,a,b,10 tworzyły ciąg arytmetyczny
Grzegorz: Kompletnie nie mam pojęcia jak się za takie zadanie zabrać. Mógłbym liczyć na jakąś
podpowiedź od czego zacząć?
5 cze 22:00
5 cze 22:02
Bartosz: Drogi Grzegorzu, aby rozwiązać to zadanie musisz skorzystać z wzrou na średnią arytmetyczną.
an = a(n−1) + a(n+1) / 2
powyższy wzór mówi nam że aby obliczyć dany wyraz ciągu musimy dodać jego sąsiednie wyrazy i
podzielić przez 2. A więc:
a = 1 + b / 2
b = a + 10 / 2
teraz masz 2 niewiadome i 2 równania. Rozwiązujesz to jak każdy inny układ równań.
Pozdrawiam Serdecznie. Powodzenia
5 cze 22:10
Bartosz: Jeśli miałbyś problem z rozwiązaniem tego układu równań:
a = 1 + b 2
b = a + 10 2
b1 = 1 + b + 102
5 cze 22:15
Eta:
1, a , b , 10
1, 1+r, 1+2r, 1+3r
1+3r=10 ⇒ r=3
a=1+3=
4 , b=1+2r=
7
i po ptokach
5 cze 22:35
Grzegorz: @Eta:
czy mógłbym spytać na jakiej zasadzie to działa xd
próbowałem zrobić sobie przykład b na tej zasadzie
i wyszło mi coś
w stylu
2, a, b, c, 100
1 1+r 1+2r 1+3r 1+4r
1+4r=100 = r=4
a=1+3=4 b=9 c=13
5 cze 23:07
Grzegorz: a juz widzę błąd, zamiast 1 to będzie tam 2 i wyjdą inne liczby
5 cze 23:10
Eta:
2, 2+r, 2+2r , 2+3r, 2+4r
2+4r=100⇒ r=24,5
a=...
b=...
c=...
5 cze 23:11
Grzegorz: a = 26,5
b = 50
c = 2+3r = 2+3x24,5 = 75,5
5 cze 23:14
Eta:
a=26,5
b=51
c=75,5
5 cze 23:30