Oblicz różnicę i podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego(an)
Grzegorz: a1=9 a6=6 1/2
a6=a1=5r
5r+9=6 1/2
5r=6 1/2 − 9
5r = −2 1/2
czy dobrze to liczę czy gdzieś się pomyliłem bo coś mi tutaj nie pasuję
5 cze 21:30
Adamm: jest ok
5 cze 21:32
Grzegorz: wyszlo mi r=−1/2
czyli potem
an=9+(n−1)*r
an=9+(n−1)*−1/2
an=9−1/2n+1/2
an=9 1/2 − 1/2n
czy to poprawne?
5 cze 21:41
Adamm: tak, ale używaj nawiasów
nie piszemy nigdy czegoś takiego: (n−1)*−1/2, zamiast tego piszemy (n−1)*(−1/2)
podobnie, nie piszemy 1/2n tylko (1/2)n
ten pierwszy zapis może być kłopotliwy
5 cze 21:45
Adamm: na kartce nie powinno być problemów z 1/2n, bo możesz tam wpisywać
swobodnie ułamki
| | 1 | | 1 | |
tutaj nie wiadomo czy chodzi o |
| n czy |
| |
| | 2 | | 2n | |
5 cze 21:47