matematykaszkolna.pl
Czy dane punkty są współliniowe? Hmm: Hej! Mam dane trzy punkty: A=(−4, 10); B=(14, 10); C=(0,10) Za pomocą punktów A i B zrobiłam układ równań i wyszła mi prosta y=10 Nie miałabym problemu, gdyby nie fakt, że nie wiem, gdzie podstawić współrzędną x z punktu C. Domyślam się, że punkty są po prostu współliniowe, ale zastanawiam się, co też bym miała zrobić, gdyby nie było tam akurat cyfry zero tylko jakaś inna?
5 cze 21:16
kochanus_niepospolitus: zauważ, że prosta y=10 to prosta równoległa do osi OX ... więc punkty o współrzędnych ('coś', 10) będą należeć do tej prostej emotka
5 cze 21:19
Mila: Zaznacz w układzie wsp. te punkty.
5 cze 21:32
niepoprawny: czy punkty są współliniowe: 1. wyznacz prostą z dowolnych dwóch punktów; 2.podstaw współrzędną x−ową za x w wyliczonym wzorze, za y− współrzędną y−kową z tegoż punktu, sprawdź czy dany punkt leży na wykresie tejże funkcyji: czyli tutaj: y=ax+b:
10=a(−4)+b  
10=a(14)+b
a=0 zatem y=0*x+b mamy y=b gdzie b=10 y=10 spr czy ostatni punkt leży na tej prostej c=(0,10) 10=0*0+10 10=10 zatem są współliniowe przedstaw swoje rozumowanie dla tych punktów to zobaczymy czy jarzysz bazę: spr czy są współliniowe: (1,2)=A (2,4)=B (3,5)=C
5 cze 21:35
Hmm: Niepoprawny, ja to generalnie rozumiem, ale nie pamiętałam już, co się robi, kiedy wychodzi wzór bez iksa. Ale że nie mam co robić... Z pomocą punktów A i B układam układ równań, z którego wychodzi mi, że y=2x Kiedy podstawię do tego równania współrzędne punktu C, wychodzi: 5=6 A że wszyscy wiemy, że 5≠6, to nie są współliniowe
5 cze 21:57