Czy dane punkty są współliniowe?
Hmm: Hej!
Mam dane trzy punkty: A=(−4, 10); B=(14, 10); C=(0,10)
Za pomocą punktów A i B zrobiłam układ równań i wyszła mi prosta y=10
Nie miałabym problemu, gdyby nie fakt, że nie wiem, gdzie podstawić współrzędną x z punktu C.
Domyślam się, że punkty są po prostu współliniowe, ale zastanawiam się, co też bym miała
zrobić, gdyby nie było tam akurat cyfry zero tylko jakaś inna?
5 cze 21:16
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że prosta y=10 to prosta równoległa do osi OX ... więc punkty o współrzędnych ('coś',
10) będą należeć do tej prostej
5 cze 21:19
Mila:
Zaznacz w układzie wsp. te punkty.
5 cze 21:32
niepoprawny: czy punkty są współliniowe:
1. wyznacz prostą z dowolnych dwóch punktów;
2.podstaw współrzędną x−ową za x w wyliczonym wzorze, za y− współrzędną y−kową z tegoż punktu,
sprawdź czy dany punkt leży na wykresie tejże funkcyji:
czyli tutaj:
y=ax+b:
a=0
zatem y=0*x+b mamy y=b
gdzie b=10
y=10
spr czy ostatni punkt leży na tej prostej
c=(0,10)
10=0*0+10
10=10 zatem są współliniowe
przedstaw swoje rozumowanie dla tych punktów to zobaczymy czy jarzysz bazę:
spr czy są współliniowe:
(1,2)=A
(2,4)=B
(3,5)=C
5 cze 21:35
Hmm: Niepoprawny, ja to generalnie rozumiem, ale nie pamiętałam już, co się robi, kiedy wychodzi
wzór bez iksa. Ale że nie mam co robić...

Z pomocą punktów A i B układam układ równań, z którego wychodzi mi, że y=2x
Kiedy podstawię do tego równania współrzędne punktu C, wychodzi: 5=6
A że wszyscy wiemy, że 5≠6, to nie są współliniowe
5 cze 21:57