Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m
Wolder: Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których reszta z dzielenia wielomianu
w(x)=2x3−(m+1)x2+4m+72m+1x+5 przez dwumian +x1 jest liczbą całkowitą.
Na początku policzyłem sobie resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian, czyli
w(−1)=−2−(m+1)−4m+72m+1+5=−2−m−1−4m+72m+1+5=−m−4m+72m+1+2
I teraz należy znaleźć wszystkie wartości parametru m dla których reszta jest całkowita, tutaj
stanąłem i nie wiem co dalej zrobić.
5 cze 20:57
Adamm: zapisz to za pomocą U zamiast u
5 cze 21:01
Adamm: chodzi mi o ułamki
5 cze 21:01
Wolder: | | 4m+7 | |
w(x)=2x3−(m+1)x2+ |
| x+5 |
| | 2m+1 | |
5 cze 21:05
Adamm: 2m+1≠0, ale to i tak jest niemożliwe dla całkowitych m
| | 5 | |
musi być 2m+1|5 by |
| było całkowite, i jest to oczywiście wystarczające |
| | 2m+1 | |
dzielniki 5 to 1, −1, 5, −5
i 2m+1 musi być jedną z tych wartości
5 cze 21:06
Wolder: Ja sprowadziłem do wspólnego mianownika i wyszło
| | 1 | |
Ale żeby to było całkowite jednym z pierwiastków w liczniku musi być − |
| , a tak niestety |
| | 2 | |
nie jest.
5 cze 21:12
Wolder: | | 4m+7 | | 5 | |
Możesz bardziej sprecyzować skąd wyszło |
| =2+ |
| ? |
| | 2m+1 | | 2m+1 | |
5 cze 21:14
Adamm: wcale nie
napisałem ci
np. 2m+1=1 to m=0
sam sprawdź że dla m=0 mamy wartość całkowitą
5 cze 21:14
Adamm: potrafisz dzielić wielomiany?
5 cze 21:14
Wolder: Potrafię, ale jak to się ma do tego wyniku?
5 cze 21:15
Adamm: to jaki jest wynik z dzielenia 4m+7 przez 2m+1 ?
5 cze 21:16
kochanus_niepospolitus:
zacznijmy od tego ... że reszta z dzielenia w(x) przez dwumian x+1 to nic innego jak:
w(−1) = ....
5 cze 21:16
Wolder: Hmmm, rzeczywiście, teraz już wszystko jest jasne. Dzięki wielkie!
5 cze 21:17
Wolder: Kochanus, to napisałem w pierwszym moim poście.
5 cze 21:17
kochanus_niepospolitus:
| 4m+7 | | 4m + 2 + 5 | | 4m+2 | | 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| + |
| = 2 + |
| |
| 2m+1 | | 2m+1 | | 2m+1 | | 2m+1 | | 2m+1 | |
5 cze 21:18
Wolder: Tak, tak wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!
5 cze 21:19