matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Matematyka Dyskretna
Kuba:
Oblicz sumę n−1 Σ 3∙𝑖
2
i=0
5 cze 19:42
mat:
1
(n−1)n(2n−1)
2
5 cze 19:46
Kuba:
A możesz powiedzieć skąd się to wzięło ?
5 cze 19:47
mat:
Udowodnij indukcyjnie
1
∑
i=0
n
3i
2
=∑
i=0
n−1
3i
2
+3n
2
=
(n−1)n(2n−1)+3n
2
2
1
=
n[(n−1)(2n−1)+6n]
2
1
=
n(n+1)(2n+1)
2
1
=
((n+1)−1)(n+1)(2(n+1)−1) ok
2
5 cze 19:49
Adamm:
ten wzór można wyprowadzić zaburzając sumę trzecich potęg
5 cze 19:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick