Znajdz równanie prostej l prostopadłej do płaszczyzny
mariola: Znajdz równanie prostej l prostopadłej do płaszczyzny π: x−2y+3x−5=0 przechodzącej przez P
(0,0,3)
5 cze 19:40
kochanus_niepospolitus:
wektor normalny wyznaczyć
wektor normalny jest prostopadły do płaszczyzny ... więc już masz współczynniki kierunkowe
prostej ... wystarczy tylko teraz wybrać taką prosta która będzie przechodziła przez punkt P
5 cze 19:58
Adamm: r(t)=[1;−2;3]*t+[0;0;3]
5 cze 20:00
mariola: jak rozwiązać taki układ?
| ⎧ | x−2y++3z−5=0 | |
| ⎩ | (x,y,z)=[1;−2;3]*t+[0;0;3] |
|
5 cze 20:49
Adamm: x=t
y=−2t
z=3t+3
wstawiasz x, y, z do równania płaszczyzny i wyznaczasz t
5 cze 20:50
Mila:
k
→=[1,−2,3] wektor kierunkowy prostej prostopadłej do danej płaszczyzny
P=(0,0,3)∊prostej
1) prosta − równanie:
Równanie w postaci parametrycznej:
k:
x=t
y=−2t
z=3+3t, t∊R
2) Punkt przebicia płaszczyzny π: x−2y+3z−5=0 przez prostą k
t−2*(−2t)+3*(3+3t)−5=0
| | 2 | | 4 | | 2 | |
P'=(− |
| , |
| ,3+3*(− |
| )) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
5 cze 21:19