Geometria analityczna czy dobrze mi wyszło?
mariola:
Geometria analityczna czy dobrze mi wyszło?
a = 2p − 3q gdzie p i q prostopadłe
|p|=4 |q|=2
oblicz długosc a i a o p i a o q
Wyszło mi:
długość a = 10
a o p
(2p−3q) o p = 2 pp−3pq =2 o 16 =36
a o q
(2p−3q) o q = 2pq − 3qq = −3 o 4 = −12
5 cze 19:20
mateus: zajebiście Ci wyszlo
5 cze 19:28
Mila:
a→ = 2p→ − 3q→ gdzie p i q prostopadłe
1) długość |a|
|a|2=(2p−3q)2=4p2−12(p oq)+9q2=4*42−12*0+9*22=4*16+9*4=100
|a|=10
2)
(2p−3q) o p =2p2−3*(q op)=2*42−3*0=2*16=32
3)
(2p−3q) o q=2*(p*q)−3*q2=2*0−3*22=−3*4=−12
5 cze 22:19