Estymacja przedziałowa
Andrzej: Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy z poniższymi zadaniami.... niestety wykład był odwołany, a
lista zadań nadal nas obowiązuje. Z góry dziekuję za jakiekolwiek wskazówki.
1. Analizuje się wyniki egzaminu TOEFL (Test of English as a Foreign Language) dla dwóch
różnych krajów, zawarte w pooniższej tabeli
Kraj 1 Kraj 2
x¯1 = 490 ¯x2 = 462
s1 = 80 s2 = 85
n1 = 110 n2 = 120
Skonstruować 90% przedział ufności dla różnicy średnich wyników dla tych dwóch krajów.
2. Testowano żywotność dwóch rodzajów żarówek. Sukces zdefiniowano jako czas świecenia
przekraczający
2000 godzin. Liczby sukcesów i wielkości prób przedstawia poniższa tabela:
Rodzaj 1 Rodzaj 2
x1 = 500 x2 = 462
n1 = 1200 n2 = 1000
Skonstruować 95% przedział ufności dla różnicy proporcji sukcesów dla tych dwóch marek.
5 cze 19:15